A galaxis hadművelet

A galaxis hadművelet

– Hangosan felszisszent, amikor a roncsolt lemez felsértette karját. Még mindig nem tudott teljesen a munkára koncentrálni, mert Betty a fedélzeti számítógép csupán néhány perce ébresztette mély álmából. A plazmafúró hangos puffanással esett át a pajzson, ki az űrbe. -Ezt elvesztettem!- kiabálta.

– A hajó csendesen lebegett az űrben, majd egy fülsértő hang és a vörös figyelmeztető fények kizökkentették a fekete ruhás embert, aki egy virtuális kapszulában éppen a pénzét vesztette a galnet egyik kaszinójában. Felpattant és egy konzolhoz lépett, majd komor képpel a feje feletti kamerába kiabált: “- Irány a központ, már megint megkeverték a szart!- ”

-A rendkívüli rázkódás és Betty vészjóslóan sivalkodó hangja ébresztette Wormhole parancsnokot, aki egy expedíciós küldetés elején járt. Álomtól bódultan esett az ajtó mindkét oldalához, majd a folyosóra kilépve Betty kárjelentéseit hallgatta. Bettyről köztudott, hogy az MB 461 project maradványa, melyen Wormhole fiatal korában dolgozott, de a katonaság leállította a projectet. – Becsapódás mindkét oldalon, a hajótest integritása kritikus, a kommunikáció és a navigáció nem működik…- Halgass már! – kiabálta Wormhole parancsnok, majd a légzáró zsilipek lezárására utasította Betty-t.

-Halkan siklott be a könnyű fregatt az átmeneti főhadiszállásra, dokkolás után a kiszálló parncsnok egy falipanelhez lépett és a repülés utáni kötelező feladatok ellátására utasította a hangár droid személyzetét, majd kilépett a hangárból az állomás folyosójára. Az út nem volt hosszú, az admirális irodájáig csupán a portékájukat kínáló árusok, örömlányok és koldusok hadán átverekedve érte el az állomás központi részét, majd belépett egy liftbe. A lift hamarosan elérte úticélját és ajtaja az admirális irodájának elöszobájába nyílott. Belépett, majd egy régi utazókofferhez hasonlító adminisztrációs droid gördült elé. -Az admirális fogadja önt. -mondta a droid, majd egy duplaszárnyú ajtó nyílt ki. A parancsnok belépett és megállt a terem közepén hanyag katonai vigyázállásban. Egy ősz hajú férfi háttal állt az ablaknál és az állomás körüli forgalmat szemlélte, majd megfordult, lassan végigmérte a szoba közepén várakozó embert és leült. -Üdvözlöm Furiousrabbit parancsnok, foglaljon helyet..

-A vezérlő panelhez  érve Wormhole parancsnok elszörnyedve látta, hogy Betty sipákolása nem volt ok nélküli: első ránézésre a helyzet menthetetlen. Majd összeszedte magát és a szerszámokért rohant. Egy aprócska esély mutatkozott arra hogy a navigációs számítógép sérült részeit megkerülve ismét működésre tudja bírni. Kétségtelen, hogy az expedíciót nem tudja befejezni, de esélye lehet elérni az első javítóállomást, és így legalább az eddig megszerzett adatokat megmentheti. Miközben a rendkívül szűk szervízaknában kúszva haladt előre, a hajó konstruktőreinek hozzáértését fennhangon kritizálva egy éles lemez vágta meg a kezét…

-Az admirális hosszú percekig nem szólt semmit. Kezébe temette arcát, majd mint aki egy adrenalin löketet kap, felemelte fejét és belekezdett mondandójába azon a megszokott félig protokoláris, félig katonai stilusában. -Mint tudja parancsnok rendkívül rossz helyzetben vagyunk, az SSL Intelstellar hivatalosan egy vállalkozás, de én admirális titulussal látom el az elnök-vezérigazgatói feladatokat, gyakorlatilag egy magánhadsereg vagyunk, aminek nem tesz jót a jelenlegi helyzet. Nincs otthonunk, szétesett a parancsnoki lánc, és a legtöbb emberünk jó zsoldoshoz méltóan a galaxisban szétszéledve a saját pecsenyéjét sütögeti. Meg nem erősített források szerint vannak, akik engem okolnak ezért a helyzetért. Ha ez igaz, belső ellenzéket is kaptunk, de mindez lényegtelen az Ön szempontjából. A leghűségesebb tagjainkat felfedező útra küldtük és közülük az egyik most bajba került. Az ön feladata megmenteni Wormhole parancsnokot, vagy ha ez nem sikerül, a küldetését befejezni. A felkészített hajója az A 47 es dokkban várja, a számitógépében pontos információkat talál a küldetés részleteivel kapcsolatban. Ne feledje parancsnok, csak DNS felülírással oldhatja fel a titkosítást.-

-Wormhole parancsnok hangos káromkodások közepette, egy vígjáték szerepébe került, ahogy  tolatva araszolt visszafelé a szűk szervízaknában. Ha nem az élete forgott volna kockán, talán ő is jót nevetett volna saját helyzetén. Ez tökéletes iskolája volt annak, hogy a szervízalagutakban vagy féregjáratokban nem javasolt tolatni főleg, ha az embert látja is valaki. Amikor kiért a folyosóra, lehuppant a földre, hátát a falnak támasztotta és lehúzott kesztyűjét a szemközti falnak vágta. A bal karján levő zsebből gyufásdoboz mértű tárgyat húzott elő, letette maga elé a földre, majd néhány gomb megnyomása után az apró doboz egy  szabványos mentőládává dagadt fel. A ládából elővett valamilyen kék zselét és a sebébe folyatta. Amíg a nanitok dolgoztak a seb ellátásán, a helyzetét elemezte. Akárhányszor gondolta végig, az eredmény mindig az lett hogy meghal. A kék zselé lassan folyadékká vált, elpárolgott és a seb begyógyult. Mérgében egy óriásit rúgott a mentőládába, ami hangos reccsenéssel tört darabokra a szemközti falon, tartalma ezer felé pattant szét a padlón, egy tabletta pedig lassan a lába elé gurult. Felvette és elovasta rajta a feliratot: Performance Enhancers.

-Súlyos ládákat, irdatlanul büdös hordókat kellett kerülgetnie az űrállomás elhagyatott részén, amikor egy rozsdás ajtóhoz ért, amin kopott betűkkel az A 47 felirat volt. Az ajtón belépve siralmas látvány fogadta. Az öreg Addernek egy magára kicsit is adó felülvizsgálótisztnek már 50 évvel ezelőtt a: “Repülésre alkalmatlan, alkatrésznek felhasználni tilos” minősítést kellett volna adnia. Személyes azonosítóját megadva a hajónak a rampa éles nyikorgás közepette lenyilt, Furiousrabbit parancsnok gyorsan befutott a központi konzolhoz, ruháján levő személyes adattárolójából egy vékony üvegszálat húzott ki, és az adatok neki szóló részét letöltötte. Kifelé menet a hajó főfolyosójának elejére és végére egy-egy vörös kis dobozkát helyezett, majd elhagyta a hajót és a főhangár felé sietett. Megközelítőleg félúton egy gombot nyomott meg az alkarján lévő apró vezérlőpanelen és az A 47-es hangár tartalmával együtt atomjaira hullott. Hamar elérte saját hajóját, kiszállt az állomásról, majd biztonságos távolságban a fregatt megállt. A hangárajtó kinyílt és egy vadonatúj felfedezőhajó szállt ki belőle. Eltávolodva a fregattól néhány  gomb lenyomása után jól látszott, hogy a pajzs álcázó módba vált. Miután a fregatt teljesen láthatatlanná vált, egy éles fordulatot követően a kishajó eltűnt a hipertérben.

-Amikor a gyógyszert bevette, először émelygés fogta el, vérnyomása kishíján kinyomta a szemét, de pár másodperc múlva egy bizsergő érzés fogta el. A szemben levő tükörsima titánlemez falon a polírozás nyomai egyre mélyebb árkokká nőttek, majd képes volt látni az anyag szerkezét is molekuláris szinten. Az agyában olyan gondolatok futottak végig, amiket eddig lehetetlennek tartott. Néhány perc élvezet után, amit a felfokozott érzékek és a megnövekedett szellemi teljesítmény okozott, lecsillapodott és elkezdett a problémára koncetrálni. -A kriohűtő!- kiáltotta, majd gyorsan az élelmiszerraktár felé rohant. Az élelmiszereket gyors egymásutánjában dobálta kifelé, majd a polcokat és a rögzitőfüleket is. A szomszédos kicsi helyiség ajtómozgató szerkezetét átszerelte a kriohűtő ajtajára, majd egy űrsétához használatos ruha elektronikáját a kriohűtő rendszereihez kapcsolta. -Kész is !-suttogta magában, majd a kommunikációs rendszer leégett elemeit összekötötte a létfenntartóval és ráadta az energiát. A létfenntartás leállt és villódzó vörös fények figyelmeztetése mellet egy hangos számláló indult el hét perctől visszafelé. Mindezek mellett a kommunikációs panel felragyogott. (6.00) Táblagépén gyorsan létrehozta az elküldendő üzenetet, majd csatlakoztatta a hajó központi számítógépéhez. (5.00) Elkezdte az adatok titkosítását de mivel a rendszerek rendkívül sérültek voltak, ez a folyamat nagyon lassan haladt. (4.00) A számláló 30 százalékon áll. (3.00) -Az adatok tikosítása 58 százalék- mondta be Betty szokásos aggódó hangján. (2.00) 75 százalék.  Itt nagy baj lesz gondolta, mert az elküldéshez egy percre van szükség. (1.30) A titkosítás mértéke 91 százalék. -elégnek kell lennie gondolta, és a küldés gombra tenyerelt. (0.30) Futva indult el az élelmiszerraktár felé, ahol a biztonságot adó nemrég tákolt sztáziskamrája várta. (0.10 ) Az élelmiszerraktárban bepréselte magát a kriohűtőbe, majd megnyomta ruháján a gombot és az ajtó bezáródott. Ugyanebben a pillanatban a létfenntartás teljesen leállt, de ezt ő már nem láthatta, mert a sztáziskamra tette a dolgát.

-A felfedezőhajó elérte a lakott űr határát, itt Furiousrabbit parancsnok már biztonságban érezte magát. Megállt és a hátsó, labornak nevezhető helyiségbe ment, ahol ruhájából kivette az adattárolót majd a hajó számítógépéhez csatlakoztatta. A hajó főkonzolából kihúzott egy egy tűben végződő apró csövet, amit a jobb és bal karjának vénájába szúrt. -Rajta!- utasította a számítógépet és a folyamat elkezdődött. Néhány másodpercen belül a teste rázkódni kezdett, a bőre mint a kaméleoné, folyamatosan váltogatta a színét, de nem tartott sokáig. Néhány perc múlva az összes információ a DNS láncába került. A teljes küldetés kitisztult előtte, tudta mi a galaxis hadművelet, tudta Wormhole parancsnok küldetésének minden részletét, valamint tudott a hibásan titkosított segítségkérésről is. Visszament hát a pilótafülkébe és elindult a sérült hajó koordinátái felé.

-Egy aprócska vörös fény jelent meg a fökönzolon, miközben a pilóta XXXII. századi komédiákat nézett a kivetítőn. Lekapcsolta a filmet és a gombra tenyerelt. “7. szintű katonai parancs!” -jelent meg a  kijelzőn az üzenet tárgya- megnyitotta hát.


7. Szintű katonai parancs

Közvetlen parancs Anatron parancsnok részére.

Célszemély Furiousrabbit parancsnok.

Elkövetés módja interdiktálás.

A célszemély hajójának állapota kritikus, a hiperűr sebességből való kilépés darabjaira szedi. Nincs szükség egyetlen lövésre sem, nem készül jelentés egyszerű baleset fog történni.

Üzenet vége.

Parancsbélyegző: SSL MCA 79842.

Anatron parancsnok nem értette a dolgot. Ismerte a célszemélyt és bár sosem szedték egymás zsebébe a virágot, rosszban sem voltak. Nem talált értelmes magyarázatot a parancsra, de a katonának ez nem is dolga. A parancs azért van, hogy végrehajtsák -gondolta, majd elkezdte a küldetést.

-Az út szépen haladt, az új felfedezőhajó jól tette a dolgát. Némi problémát az jelentett, hogy az odaúton végig kellett járni a parancsban szereplő rendszereket és hát aki Furiousrabbit parancsnokot ismeri, jól tudja, nem egy felfedező alkat. Körülbelül 3500 fényévnyire a Földtől egy vizivilág terraformálhatóságán merengve, egy hajó jelent meg a radaron és néhány másodpercen belül interdiktálásba kezdett. Furiousrabbit parancsnok nem védekezett, szépen kipottyantak a normál térbe, majd egy iszonyatosan kínos beszélgetés kezdődött.

Anatron parancsnok tudta, hogy nem lőhet, ennek a beszélgetésnek nem lenne szabad megtörténnie. Valamit mégis mondania kellett. Magyarázata, hogy csupán egy viccről van szó normál esetben még hihetőnek is tűnhetne, de Furiousrabbit parancsnok ismerve a Galaxis hadművelet fontosságát, valamit gyanított a háttérben. Menekülőpályára irányította hajóját, majd az álcát bekapcsolva köszönés nélkül faképnél hagyta Anatron parancsnokot.

– A 4. napon elérte a sérült hajót. Már messziről nézve is romos állapotban volt. Kiküldte a javitódrónokat, majd némi útközben összeszedett hajóroncsot is dobott nekik, amiből ezek a hasznos kis jószágok órák alatt tökéletes állapotúra pofozták a sérült hajót. A javítás elkészülte után a két hajó csatlakozott, majd Furiousrabbit parancsnok átszállt és kiszabadította Wormhole parancsnokot a kriohűtőből.

-Na mi van Te vén gurman, most az egyszer hasznos volt a torkosságod, a szerves élelmiszerek tárolására alkalmas hűtőd mentett meg. – mondta Furiousrabbit parancsnok. -Te pedig itt döglöttél volna meg, mert a tabletta szintetizálóból nem lehet sztáziskamrát építeni-. Majd a vezérlőtermbe mentek és a tárgyra tértek. A hajódat el kell vontatnom a galaxis közepéig, mert csak ott tudjuk újra működésbe hozni a navigációs rendszereidet, de utána folytadhatod az utadat. Majd mindenki a saját hajójába visszaszállt és elkezdték az utat. 2 nap múlva az alkalmi karaván a Sagittarius A rendszerbe ért, minden a terveknek megfelelően zajlott és a két hajó elvált egymástól. Wormhole parancsnok folytatta útját a parancsai szetint, Furiousrabbit parancsnok pedig egy kis könnyű pénz reményében neutron csillag portyára indult a visszaúton.

-Négy nap telt el, a részletes jelentés elkészült, de valami nem volt rendben. Túl sok maradt a kérdés, vagy kevés a válasz. Furiousrabbit parancsnok a főkonzolhoz ment. A monitoron néhány gombnyomás után a következő felirat jelent meg:


45612. jelentés

KÜLDÉS

MENTÉS

TÖRLÉS

Megnyomta a törlés gombot majd a következő neutroncsillag felé vette az irányt…

Információ a szerzőről

WarHead

Egy, a harmincas éveihez közeledő programozó, jelenleg Belgiumban él és sok közösségi/nyílt forrású projekten dolgozik. Az Elite-el gyerekfejjel 7-8 évesen találkozott először még C64-en. Érdeklődik a világűr iránt és az Elite:Dangerous-t early béta óta támogatja (és teszteli...

Erről beszélnek a többiek

Nem vagy bejelentkezve :-(

Csak bejelentkezve tudsz hozzászólni a témához.

Jelentkezzen be, kapitány!