Szerepkörök

Az első dolog, amit egy pilótának ajánlott csinálnia, hogy pénzt gyűjt, elvégre, a pénz mozgatja a világot! Az emberiség az Elite: Dangerousban a Credit (cr) elnevezésű valutát használja. Credit-et kapunk minden tettünk után, amit aztán arra költünk, amire akarunk. Az elsődleges dolog, amire költeni fogod megtakarításod, az az űrhajó(i)d. Karbantartás, üzemanyag, jobb teljesítményű felszerelések, lőszerek, hogy néhányat említsünk azok közül, amit ezen kívül még venned kell(het). De hogy szerezhetsz Credit-et?

Van jó néhány módja a pénzszerzésnek, amelyekhez különböző veszélyességi fok társul(hat). Te melyik szerepkört választod utadul? A nagyobb kockázattal járó gyors meggazdagodást (fejvadászat), vagy a szisztematikus, lassú lépések által összerakosgatott vagyongyűjtés inkább (kereskedés) a Te műfajod?

Lássuk hát milyen szerepköröket tölthetsz be az Elite: Dangerous Univerzumában!


Civil szerepkörök

Rengeteg pénzt lehet keresni civilként a galaxis gazdaságát támogatva. A legtöbb polgári foglalkozás a rakományok szállítmányozása vagy az információ rendszerről rendszerre való eljuttatása köré épül.

A civilek gyakran utaznak a galaxis távoli zeg-zugaiba, bármi is legyen a specializációjuk, és a játékosok számára a legjobb, ha mindezt egy nyugodt, analitikus, gazdag látványvilágú és magával ragadó játékélmény közepette tehetik.

A civil foglalkozások a következők: Futár, Kereskedő, Felfedező, Bányász, Csempész


 A Futár

A futárküldetések nagyon könnyű pénzszerzési lehetőséget biztosítanak a játék legelején. Nincs szükség különösen nagy rakodó térre, és a legtöbb ilyen küldetés nem is igényeli azt (küldetések, amelyekben brosúrákat kézbesítesz, vagy űrpostást játszol). Ezeket a küldetéseket a Starport Bulletin Boards (Űrállomás Hirdető Tábla – a fordító)-on lehet megtalálni, amelyeket egy kis ikon, rajta jobbra-balra mutató nyíl szimbolizál. A futár feladatokat ugyanitt lehet leadni, miután teljesítettük az információkézbesítést. Itt jegyezzük meg, és emlékeztetnénk rá, hogy azok a tételek, amelyeket nem sikerül határidőn belül leszállítanunk “Lopott” (“Stolen”) címkével lesznek ellátva. Ha ilyen van birtokunkban egy biztonsági ellenőrzés során, akkor bizony kemény büntetéseket is kaphatunk, amelyet az űrállomásokon (Starport) kell kifizetnünk a Pilóták Szövetségénél (Pilot’s Federation).

JAVASOLT HAJÓ TÍPUS: Bármely
JAVASOLT HAJÓ KIEGÉSZÍTŐ: javított FSD (a minél nagyobb hatótáv elérése érdekében)

VESZÉLYESSÉG: Alacsony
JUTALOM: Alacsony
IDŐRÁFORDÍTÁS: Kicsi


 A Kereskedő

A kereskedés egyszerű, olcsón veszel valami az egyik űrállomáson, majd drágán eladod a másikon. Nehéz jól kereső kereskedelmi útvonalra bukkanni a kezdetekben, de ha már kiismered magad a bolygók kereslet – kínálat viszonyában (segítségedre lesz ebben az interaktív galaktikus térkép, amelyen bekapcsolhatod a kereskedelmi útvonalak grafikus megjelenítését is), és az űrhajód is a megfelelő raktérrel rendelkezik (természetesen vannak az űrhajókhoz raktérbővítő modulok), nagyon jövedelmező tevékenység lehet a kereskedés! Szereted magad, a jó öreg módszerrel bejárni a környéket és kockás papíron vezetni, hogy mit, hol, mennyiért adnak – vesznek? Vagy talán egy online kereskedő alkalmazást választasz, hogy ezt nyilvántartsa helyetted? A döntés a Tiéd! De vigyázz, mert a kapzsiság is visszaüthet! Nem minden rendszer vásárol minden termékből, sőt, van ahol kiviteli és behozatali tilalom alá esnek bizonyos árúk. Ugye nem akarsz későn észbe kapni, amikor már a rendszer biztonsági ellenőrök monitorozzák a rakteredet illegális árú után kutatva, hogy “Hoppá, azt hiszem a Föderáció területén nem nagyon szeretik, ha drogot szállít az ember…” és még örülhetsz, ha csak pár tízezer, vagy százezer Cr bírsággal megúsztad a dolgot, és nem nyitott rád tűzet a rendőrség!

JAVASOLT HAJÓ TÍPUS:  ZP Hauler, Lakon Type 6, Lakon Type 9
JAVASOLT HAJÓ KIEGÉSZÍTŐ: javított FSD (a minél nagyobb hatótáv elérése érdekében), raktérbővítő modulok

VESZÉLYESSÉG: Alacsony (hacsak nem ellenséges területen keresztül vezet az utad…)
JUTALOM: Magas
IDŐRÁFORDÍTÁS: Közepes


A Felfedező

A felfedezés magányos, időigényes vállalkozás, viszont nagyon jövedelmező lehet, ha célba veszed az ismeretlent…! Biztosan akarsz magadnak egy megfelelően jó felfedező scannert (kereső eszköz – a fordító), valamint egy minél jobb Részletes Felszín Analizálót (Detailed Surface Scanner), hogy minél több információhoz juthass az ismeretlen rendszerek bolygóiról. Minél részletesebb adataid vannak, annál többet érnek. Természetesen csak az első kézből származó, új információt fizetik meg jól, minden további próbálkozás ráfizetés. Tartsd ezt észben, mert egy-egy hatalmi tömbön belül az Egyetemes Térképészet (Universal Cartographics – UC) azoknak fizet nagy pénzt, akik először adják el felfedezésük eredményét. Meglehet, hogy érdemes megvásárolnod az ET-k adatait, hogy ne olyan ismeretlen rendszerről származó anyaggal térj vissza a nagy jutalom fejében, ami csak számodra volt ismeretlen…. Szerencsére az ET (UC)-k az egyes hatalmi frakciók nem nagyon hajlandóak összedolgozni – ami valahol érthető is – de hát miért érdekelne ez Téged, ha emiatt a nehezen megszerzett információt többször is busás haszonnal adhatod el? Vigyázz azonban, hiszen hírszerzőik mindenütt ott vannak, és megítéltséged könnyen kétes besorolású lehet, ami aztán megnehezíti majd a területeiken való átkelést… Van itt még valami Parancsnok, mások is figyelhetnek Téged, és amikor fáradtságos utadról értékes információval megpakolva térsz vissza, nem késlekednek majd tüzet nyitni rád, hogy életed és hajód megmentéséért könyörögve, önkéntesen adod majd át munkád gyümölcsét nekik… igen, igen, a Kalózokról beszélek!

JAVASOLT HAJÓ TÍPUS:  Lakon ASP Explorer
JAVASOLT HAJÓ KIEGÉSZÍTŐ: raktérbővítő modulok, Felfedező Scanner (Discovery Scanner), Részletes Felszín Analizáló (Detailed Surface Scanner), Üzemanyag Gyűjtő (Fuel Scoop), javított FSD (a minél nagyobb hatótáv elérése érdekében)

VESZÉLYESSÉG: Alacsony
JUTALOM: Közepes (ha eléggé kimerészkedsz az ismeretlenbe)
IDŐRÁFORDÍTÁS: Nagy


A Bányász

A bányászat a kereskedéstől abban különbözik, hogy eliminálja azt a gyakran találgatási folyamatot, hogy hol találunk a kereskedéshez szükséges ritka érceket, ásványokat – ehelyett ilyen értékes, ritka ércekben, ásványokban gazdag gyűrűrendszert, vagy aszteroida mezőt kell találni. Szükségünk lesz egy bányász lézerre és egy finomítóra és nagyon sok kutatásra, hogy megtaláljuk azokat a gazdag mezőket, amelyeket hosszú távon kiaknázhatunk. Vásárolj minél több térképet az Egyetemes Térképészet (Universal Cartographics – UC)-től, és keress aszteroida mezőket, bolygó gyűrűket, amelyek fémekben gazdagok, ott, ahol még senki nem járt előtted, hogy biztos lehess benne, hogy verítékes munkád eredményeként értékes anyagokra lelsz majd.

JAVASOLT HAJÓ TÍPUS:  FDL Sidewinder Mk. I., ZP Hauler
JAVASOLT HAJÓ KIEGÉSZÍTŐ: bányász lézer (Mining Laser), finomító (Refinery), raktérbővítő modulok

VESZÉLYESSÉG: Közepes (ütközések előfordulhatnak)
JUTALOM: Magas
IDŐRÁFORDÍTÁS: Nagy


A Csempész

Túlságosan is unalmas csak szimplán kereskedni? Hiányzik az adrenalin? Jó érzéssel tölt el a vizslató rendfenntartó erők szeme láttára illegális rakományt juttatni az űrállomásokba? Ha mindezek felkeltették érdeklődésedet, és keresni akarod a bajt, a csempészet lehet a Te zsánered! Drog, rabszolga kereskedelem, tűzfegyverek, kemikáliák, nemesfémek, alkohol, csak hogy párat említsek azon árucikkek közül, amelyek nemcsak tiltottak bizonyos rendszerekben (állandóan vagy időszakosan, esetleg egy-két, vagy minden rendszerben), de tűzzel, vassal harcolnak kereskedelmük ellen. Mondanom sem kell ezek után, hogy ez az adrenalintól túlfűtött, gyakran rövid élettartalommal párosuló szakma az egyik legjövedelmezőbb, ha jól csinálod! Persze mindennek megvan az árny oldala, az ember könnyen kerülhet a középpontba – amit csempészként kevésbé akarnál -, és magas vérdíjjal a fejeden mások is felfigyel(het)nek Rád, és nyomodba indulhatnak, hogy beteljesítve végzeted behajthassák a Rád kirótt vérdíj összegét.

JAVASOLT HAJÓ TÍPUS: FDL Cobra Mk. III., Lakon ASP Explorer
JAVASOLT HAJÓ KIEGÉSZÍTŐ: raktérbővítő modulok (Cargo Racks), továbbfejlesztett fegyverek (Weapon Upgrades)

VESZÉLYESSÉG: Magas (ehhez a szakmához általában rövid élettartam párosul)
JUTALOM: Magas
IDŐRÁFORDÍTÁS: Közepes


Harci szerepkörök

Az űr nem minden pilótája elégedik meg az űr sofőr szerepével; vannak akik mások védelmezésével keresik pénzüket, vannak akik csak el akarják venni azt, ami nem az övék. Mindegy, hogy mi motivál, biztosan lesz olyan foglalkozás, ami megfelel majd az ízlésednek, játék stílusodnak. A harci szerepkört választó pilóták óhatatlanul mesterei lesznek majd a hajók energia kezelésének, a fegyver típusoknak és a harci taktikáknak.

Nagyon változatos, sokféle játékstílust sajátíthatsz el, és a végén úgyis a pilóta képességei számítanak majd. Nem az dönti el az ütközet sorsát, hogy mekkora a hajód, vagy hogy milyen erős a fegyvered, azok a pilóták akik ELITE besorolásúak, egyszerűen csak sokkal jobbak harci szituációkban, mint pilóta társaik.

A harci foglalkozások a következők: Kalóz, Zsoldos, Polgárőr, Fejvadász / Orgyilkos


A Kalóz

Kalózkodás magába foglalja a potenciálisan nagy-értékű célpontok felkutatását, elfogását és az értékes szállítmányuk eldobásának kikényszerítését. Ennek eléréséhez meglehetősen sok specializált eszköz áll rendelkezésedre, így könnyen belekóstolhatsz ebbe a szakmába. A rakomány ajtó megszakító (Cargo Hatch Breaker) felszerelés elengedhetetlen, ugyanakkor az olcsó változatok megbízhatatlanok, és jó célzás mellett egy még jobb pilóta kell hatékony használatához. Továbbá javasolt a szállítmány letapogató (Cargo Scanner), így megtudhatod, hogy mit szállít a célpontod; FSD hajtómű megszakító (FSD Driver Interdictor), hogy prédádat kiragadhasd a bolygóközi utazásból (supercruise) egy elhagyatottabb részén az űrnek, ahol a rendszer biztonsági erők figyelme kevésbé akadhat fenn, a nem teljesen jó szándékú közeledéseden. A megszerzett javakon aztán a Fekete Piacon (Black Market) adhatsz túl, ha egyáltalán van ilyen az adott rendszerben, ezért is lesz érdemes azokkal a rendszerekkel tisztában lenned, ahol Anarchia uralkodik.

JAVASOLT HAJÓ TÍPUS: FDL Cobra Mk. III., FDL Viper Mk. III., FDL Anaconda, CD Federal Dropship
JAVASOLT HAJÓ KIEGÉSZÍTŐ: rakomány ajtó megszakító (Hatch Breaker Limpet Controller), szállítmány letapogató (Cargo Scanner), FSD hajtómű megszakító (FSD Drive Inerdictor), raktérbővítő modulok (Cargo Racks)

VESZÉLYESSÉG: Nagyon Magas
JUTALOM: Magas
IDŐRÁFORDÍTÁS: Kicsi


A Zsoldos

Zsoldosnak lenni jobbára azt jelenti, hogy katonai megbízatásokat teljesítesz, ami abból áll, hogy megkeresed a küldetéseket az űrállomások hirdető tábláin (Bulleting Board) amelyek aztán egy háborús övezetbe küldenek harcolni. Ez nem igényel nagyon specializált felszerelést, ugyanakkor a helyzet nagyon könnyen elfajulhat, ha több küldetést akarsz egyszerre teljesíteni. Érdemes egy alacsonyabb intenzitású háborús övezetben kezdeni, amíg egy specializáltabb űrhajóra nem telik. A teljesített megbízatásokat az űrállomásokon a “Combat Bond Contact” menüpont alatt tudod Credit-re váltani. Jelenleg civil háború folyik az Eranin rendszerben, emiatt biztosan nagyon sok tennivaló akad arrafelé!

JAVASOLT HAJÓ TÍPUS: CD Eagle Mk. II., FDL Cobra Mk. III., FDL Viper Mk. III., CD Federal Dropship
JAVASOLT HAJÓ KIEGÉSZÍTŐ: továbbfejlesztett fegyverek (Weapon Upgrades), kibővített pajzsok (Shield Upgrades), megerősített páncélzat (Armor Upgrades)

VESZÉLYESSÉG: Közepes
JUTALOM: Közepes
IDŐRÁFORDÍTÁS: Kicsi


 A Polgárőr

Az első és relatív biztonságos módja a fejvadász szakmának, a határon kiszúrt, nem kívánatos személyek likvidálása, a fejükre kitűzött vérdíj fejében – ráadásul még a környéken járőröző rendfenntartó erők segítségére is számíthatsz mindeközben, ugyanakkor ne bízz benne, hogy mindig közbelépnek. Az időd nagy részét a navigációs jeladó (Nav Beacon) környékén fogod tölteni, amelyek az egyes rendszerek csillagja(i) körül találhatóak. Rendszeresen a körözött űrhajók itt esnek ki a bolygóközi utazásból (supercruise); vizsgáld át őket és bizonyosodj meg róla, hogy körözés van kiadva rájuk, majd felveheted velük a harcot annak reményében, hogy Te vagy a jobb pilóta… Reménybeli polgárőröknek, fejvadászoknak ajánlott a Körözés Ellenőrző Letapogató (Kill Warrant – K-Warrant Scanner), amely képes a célpontról minden kiadott körözést és kitűzött vérdíjat összeszedni az összes hatóságtól. Ellenben egy sima vizsgálat csak az adott rendszerben lévő büntetéseket jeleníti meg, ahol éppen tartózkodunk. A kitűzött vérdíjat csak akkor kapjuk meg, ha mi visszük be a végső, megsemmisítő találatot. A díjakat az adott hatóság fennhatósága alatt lévő rendszerben tudjuk begyűjteni az űrállomásokon található helyi biztonsági irodában (Local Security Office).

JAVASOLT HAJÓ TÍPUS: FDL Cobra Mk. III., FDL Viper Mk. III., CD Federal Dropship
JAVASOLT HAJÓ KIEGÉSZÍTŐ: Körözés Ellenőrző Letapogató (Kill Warrant – K-Warrant Scanner)

VESZÉLYESSÉG: Közepes
JUTALOM: Közepes
IDŐRÁFORDÍTÁS: Kicsi


A Fejvadász / Orgyilkos

A körözött személyek vérdíj ellenében való felkutatása és az orgyilkosság hasonló képességeket igényel. A kalózkodáshoz hasonló eszközöket használnak; az FSD hajtómű megszakító (FSD Driver Interdictor) segíteni fog abban, hogy úgy közelíthesd meg célpontodat, ahogy akarod és akkor amikor Neked jó. A Körözés Ellenőrző Letapogatók (Kill Warrant – K-Warrant Scanner) is hasznosak a vérdíjak összegyűjtéséhez, FSD Nyom Olvasó (FSD Wake Scanner) akkor jöhet jól, ha üldöznöd kell áldozatodat, ha menekülőre fogná, és hiperűr ugrást megkísérelve próbálna eltűnni egy másik rendszerbe. Magas vérdíjjal kecsegtető küldetéseket, és orgyilkos missziókat az űrállomások hirdető tábláin (Bulletin Board) találhatsz. Az ilyen célpontok rendszerint nagyon veszélyesek, éppen ezért jó, ha minél több információt tudsz meg arról, hogy milyen űrhajó (maximális sebesség, fordulási hatékonyság, tüzelési szög) ellen kell bizonyítani tudásod.

JAVASOLT HAJÓ TÍPUS: FDL Cobra Mk. III., FDL Viper Mk. III., CD Federal Dropship
JAVASOLT HAJÓ KIEGÉSZÍTŐ: FSD hajtómű megszakító (FSD Driver Interdictor), Körözés Ellenőrző Letapogató (Kill Warrant – K-Warrant Scanner), FSD Nyom Olvasó (FSD Wake Scanner)

VESZÉLYESSÉG: Nagyon magas
JUTALOM: Nagyon magas
IDŐRÁFORDÍTÁS: Nagy


Jelentkezzen be, kapitány!