Aszteroida Bányászat

Aszteroida Bányászat

Üdvözlet minden olvasónak!

Mai bemutatóm a címnek megfelelően a BETA 3-ban megjelent Aszteroida Bányászatról fog szólni, remélem mindenki talál majd benne használható dolgot.

Az előkészületek

Az aszteroida bányászathoz alapvetően nem kell különösebben sok minden.

1. Egy megfelelő űrhajó.

Akár az alap SIDEWINDER is megteszi, bár a kis raktér miatt nem javasolt. Én egy HAULERT vagy egy COBRA MK III-t javasolok. A HAULER olcsó hajó (kb. 54.000 credit) 20 m3 raktérrel, bányászatra ideális, igaz védtelen. A COBRA MK III drágább (kb. 275.000 credit), de 4 db fegyver felfüggesztési ponttal rendelkezik és 30+ raktérrel, ezért pont ideális, mert ha megtámadnak akkor is van mivel megvédeni magunkat.

2. Egy bányász lézer felszerelve az űrhajóra.

Az ára szinte filléres (6.600 credit) és  1 db bőven elég az űrhajóra belőle. Mivel folyamatos lézersugárral vág, ezért a fegyver rendszerre szükség lehet energiát irányítani, valamint ügyeljünk a reaktor hőmérsékletére is, mivel azt is növeli rendesen.

3. Egy érc finomító (Refinery) felszerelve az űrhajóra.

Ez már drágább (54.000 – 550.000 credit), ebből is elég 1 db az űrhajóra. A lényeges a “Refinery Bin” azaz finomító állás mennyisége. A képen látható finomító 4 db finomító állással rendelkezik, azaz egyszerre 4 féle ásványt tudunk az ércekből kivonni. A finomítónak nincs tömege.

A megfelelő hely kiválasztása

A megfelelő hely ez esetben lehet egy csillag körüli aszteroida mező (lásd a képeken is), de lehet egy bolygó aszteroida gyűrűje is. A nekünk szimpatikus aszteroida mezőhöz elutazva pár aszteroidát találunk, amiket kijelölni nem tudunk, így megközelítésük óvatosságra int. Mivel a távolságot csak szabad szemmel felmérve becsülhetjük, ezért érdemes a Bányász lézerrel a megfelelő távolságot ellenőrizni. A bányász lézer kb. 400-600 m közötti távolságra lő el. Ez azért érdekes, mert az aszteroidák forognak és ha közel vagyunk könnyen neki ütközhetünk.

Az aszteroidák ásvány tartalmát egyelőre nem tudjuk ki szkennelni, így próba fúrást kell végezni először. A fúrás hatására az aszteroidáról kisebb részek (fragment) válnak le, melyeket kijelölve az űrhajó már képes ásvány elemzést végezni. A képen bal lent látható, hogy az aszteroida összetétele 13,17% Gallite és 5,28% Bertrandite -t tartalmaz. Mivel nekünk most épp ez kell, elkezdhetjük a fúrást.

Kitermelés

Amennyiben megtaláltuk a megfelelő aszteroidát, megkezdhetjük a kitermelést. Egy aszteroidából mérete és összetétele szerint 4-10 érc darab vágható le. Ennél többet nekem legalábbis nem sikerült kiszedni.

Ekkor aktiváljuk a Raktér befogót (Cargo Scoop – HOME billetyű alapból). Kijelöljük az űrben található érc darabokat és egyenként felvesszük őket. Mivel ez kis sebességet és precíz manőverek sorát igényli, eltarthat egy darabig. A Raktér befogó célkeresztje a HUD bal alsó részén jelenik meg négyzetes célkeresztként és nem egyenesen a cél felé kell menni, a sebesség meg legfeljebb 30 m/s lehet. Az érc darabok kb. 2-4 percig lebegnek az űrben, ezért érdemes 4-5 érc darab kivágása után felszedni őket, nehogy elvesszenek.

Finomítás

Amikor felvesszük az érc darabot, akkor a Jobb oldali panel Cargo menüjében a Refinery rész alatt ki kell választani, hogy a felvett ércben található ásványok közül melyiket akarjuk finomítani. Ha a finomítónak több állása van, akkor szépen sorba betárazhatunk akár több ásvány feldolgozását is.

Mint láttuk a próba fúrásnál az aszteroida 13,17% Gallite és 5,28% Bertrandite -t tartalmazott. Ez azért lényeges, mert az egyes finomító állásokhoz rendelt ásvány finomítás ezek alapján működik. A finomítóban alapból 0,00%-ról indul a finomított mennyiség, és a 100%-t elérve kerül a raktérbe 1 azaz Egy Tonna ásvány.

 • A képek alapján jelenleg a Finomítóban az alábbi állapotok vannak:
  • Bertrandite 44% ehhez a felvett ércből hozzájön 5,28%, azaz összesen 49% lesz, vagyis az 1 Tonna mennyiség fele.
  • Gold 80%
  • Gallite 31% ehhez a felvett ércből hozzájön 13,17%, azaz összesen 44% lesz.
  • Indite 88%
  • Palladium 53%

Amint megtelt a rakterünk, irány a legközelebbi megfelelő állomás, ahol az ásványokat jó pénzért el lehet adni.

Személyes véleményem szerint a bányászat jelen formájában nem túl jövedelmező.

1 óra alatt sikerült az alábbi mennyiséget kiszedni, a bevételem az alábbiak szerint alakult:

 • Indite : 2 x 2.445 = 4.890 credit
 • Bertrandite : 3 x 2.932 = 8.796 credit
 • Gallite : 3 x 2.264 = 6.792 credit

Összesen : 20.478 credit / óra

Információ a szerzőről

Valenhun

33 éves humanoid életforma a SOL naprendszer 3. bolygójáról. ELITE-tel kapcsolatban 1985 óta, aztán a két folytatás is megvolt. A XXI. század eleje óta MMO játékos aktívan, ezért sok MMO-ban megfordultam....

Erről beszélnek a többiek

 • Daxolon

  № #209 @ 2014-11-19 18:33
  Nem vagy bejelentkezve.

  Köszi a részletes leírást. Élvezet volt olvasni is. :) Tudom nem mindenkinek szívügye az űrbányászat, de én imádom. Remélem azért javítanak rajta, mind technikailag (begyűjtés), mind gazdaságilag (bevétel).

  • [HUN] WarHead

   № #210 @ 2014-11-19 20:02
   Nem vagy bejelentkezve.

   Ezúton is nagyon szívesen Valenhun nevében is :)

 • cunnir

  № #324 @ 2014-12-05 16:36
  Nem vagy bejelentkezve.

  Nagyon jó és részletes leírás grat! én is nagy bányász fan vagyok :)

 • Mr Mojo Risin

  № #432 @ 2015-03-01 09:27
  Nem vagy bejelentkezve.

  Nagyon jo a cikk, koszi a sok infot :) Ket kerdesem lenne: a levalt darabok elemzesehez kell kulon scanner, vagy azt a urhajo alap scannere vegzi? Illetve hogy all most a helyzet a bevetelek szintjen, meg mindig nem tul jovedelmezo, vagy javitottak rajta? Tegnap ugyanis kb. 400k creditet bounty hunterkedtem ossze egy aszteroida mezoben, kb. 2 ora alatt. Ha ugyanennyi ido alatt 40k creditet lehet osszebanyaszni, akkor lehet hogy erdemesebb lovoldozni :/ De ettol fuggetlenul biztos hamarosan kiprobalom a banyaszatot :)

  • Duvi

   № #438 @ 2015-03-06 09:30
   Nem vagy bejelentkezve.

   Szia! Bányászat aktualizálva a saját tapasztalatom alapján: http://forum.elitedangerous.hu/viewtopic.php?f=5&t=50&p=2254#p2254

 • SSBen

  № #546 @ 2015-10-25 14:01
  Nem vagy bejelentkezve.

  Hali! Most egy év elteltével megéri bányászni?

  • Duvi

   № #547 @ 2015-10-27 01:48
   Nem vagy bejelentkezve.

   Szia, Kezdő és közepes szinten mindenképpen megéri. Persze csak akkor, ha tisztában vagy a bányászat rejtelmeivel. Hol és mit érdemes bányászni, illetve megfelelő hajóval és felszereléssel rendelkezel-e. Több százmilliós vagyonnál már nem veheti fel a versenyt egy jobb trade útvonallal, de a változatosság kedvéért még akkor is ki lehet próbálni. Az év végén érkező Horizonsal változni fog a helyzet, ugyanis a bányászat sokkal nagyobb hangsúlyt kap a játékban. Megjelenik a bolygófelszíni bányászat és a különösen ritka ércek típusa.

Nem vagy bejelentkezve :-(

Csak bejelentkezve tudsz hozzászólni a témához.

Jelentkezzen be, kapitány!