Egy kis nosztalgia

Egy kis nosztalgia

A Commodore Világ első száma 1989-ben jelent meg, abban az időszakban, amikor mindennél nagyobb mértékben tódultak hazánkba a Commodore-ok és egyéb 8 bites számítógépek.

Információk azonban jóval kevésbé jutottak el a felhasználókhoz: baráti társaságok, klubok segítettek ugyan, de ez nem bizonyult elégnek.  A Spektrum Világ szerkesztőségének egy része (“teljes 2 ember, de az egyik mindig maga alatt van, tehát jó esetben is max. 1.75” +Szakállas) ezt felismerve – javarészt saját tőkéből – útjára indította a később kultikussá váló Commodore Világot.

A rendszerváltás körüli gazdasági káosz igen megnehezítette a szerkesztőség életét: minimális haszonnal működtek, mert a terjesztési és a nyomdai költség folyamatosan nőtt, ráadásul a nyomdában sem dolgoztak Commodore rajongók, inkább csak gátló tényezők. Így állandó és jogos kritika tárgya volt az újság minősége, szegény Kodreán Zoltán borítói pedig azoknál is kiverték a biztosítékot, akik sosem adtak az esztétikára.

Ennek ellenére az újság (hivatalos helyeken: könyv, így könnyebb és gyorsabb volt engedélyeztetni) elképesztően sikeres lett: a személyes hangvételű, humoros cikkek és játékleírások meglepték az olvasóközönséget, stílusuk üdítőleg hatott a Commodore Egyesületi Lap és a Mikrovilág kimért cikkei után. Olvasni csaknem olyan élvezetes volt, mint játszani (sőt!).

Az újságot többek közt a hírhedt CoVboy posta avatta legendává. Kiss László nem túlzott, amikor azt írta magáról: “humorom csípős, hogynemondjam fanyar”, sőt, még egy kicsit szerényen is fogalmazott. Hatalmas lendülettel oltogatta a levélírókat, akik nem voltak restek hónapról hónapra muníciót szolgáltatni a szarkasztikus szerkesztőnek. CoVboy válaszai és közbeszúrásai (akár a játékleírásokban is) még jóval a lap megszűnése után is közszájon forogtak.

Pár példa, ami mély nyomot hagyhatott bárkiben aki annak idején rendszeres olvasó volt:

 • Kis Gettó (Tádé és még vagy 40 alias): A sör és a tehenek kultuszát ő alapozta meg a grafikáival, amikkel a szerkesztőséget rendszeresen bombázta és melyekkel belopta magát CoVboy szívébe. “Nem tudom milyen lehet feküdni övsömörrel, és 5 sörömmel szoktam…
 • Sóltész Gyögy: A Megalevél cím első büszke tulajdonosa (igazából megosztva kapta Kis Gettóval, de ő később gyakorlatilag stábtag lett). Természetesen idővel kiderült, hogy a levél kamu, 2 srác írta azzal a szándékkal, hogy bekerüljenek az újságba. A válasz természetesen még szórakoztatóbbra sikeredett, mint az eredeti iromány. “A hexidecimális érték olyan, mint az uborkakonzerv, csak nem visel kalapot…
 • Mese a ?LOAD ERROR-ról: Sajnos akkoriban sem volt mindenkinek fejlett az iróniaérzéke, úgyhogy sokaknál kiverte a biztosítékot az írás. Az eredmény nem maradt el: szerkesztőséget dühös levelekkel halmozták el, hogy “mé’ nézik mán ijen hüjének az ol wasókatt

A saját példányaimat – azokban is elsősorban a CoVboy postát – rongyosra olvastam, ugyanis csak a segítségükkel sikerült túlélnem azt az időszakot, amikor a +4-esemtől búcsút kellett vennem, és semmi esély sem látszott  arra, hogy a közeljövőben másik gépet kapjak. Örök hála ezért 1.75-nek, Szakállasnak és természetesen CoVboynak (na jó, Kis Gettónak is).

A cikksorozat

A szerkesztőséget láthatóan lenyűgözte az Elite, hisz már az első számba bekerült, valamint jópár mondatot szántak arra, hogy dicsőítsék a “játékok játékát, a csodálatos nonpluszultrát“. Bár sokan kritizálták érte a lapot, a szerkesztők úgy döntöttek, hogy a játék összetettsége miatt folytatásokban közlik a leírást (“A türelem ELITE-leírást terem“). Így is minden számban 2 oldalt foglalt el, az első és az utolsó részt ráadásul kisebb betűtípussal is szedték, hogy beférjen. Az űrhajók listáját végül a beígért 2. szám helyett a 8. számban, az utolsó részben közölték le, melyek leírását és rajzait CoVboy készítette az Amiga verzió alapján, a maga sajátságos stílusában. (“Ferdelance: Ez egy bunkó.“)

Egy kis Easter Egget is felfedeztek a fiúk: az A verzió 3. galaxisának Arredi nevű bolygóján ha a “6” billentyűvel információt kérünk a bolygóról, a nevezetességek felsorolása helyett a következő feliratot kapjuk: COMING SOON: ELITE II

Aki komolyabban szeretne elmélyülni a COV archívumban az ITT megtalálja az összes számot, letölthető formátumban. Az Elite cikkek sorban összeválogatva, ezen a linken érhetőek el.

Erről beszélnek a többiek

 • Athalay

  № #481 @ 2015-06-05 07:47
  Nem vagy bejelentkezve.

  Köszi Araen az időutazást! Jó ötlet volt ez a cikk, olvasva azt többször hideg futkosott a hátamon, hogy igen, ezeket én is átéltem, részese voltam, több, mint 25 éve! Elképesztő, és az is, hogy ma a realitás, hogy avval játszhatunk, amit 25 éve a képzeletünk töltött ki a vektor grafika láttán! Azt hiszem a legtöbbet forgatott CoV szám az volt, amelyikben az ELITE hajók voltak! :) Szerintem sokunknál!

 • Szilas

  № #482 @ 2015-06-05 11:29
  Nem vagy bejelentkezve.

  Nekem anno a levrov-ban a hangkártya csata volt a személyes kedvencem. (Az már az utód lehet, a Computer Világ) :D

 • longbellamy

  № #483 @ 2015-06-07 08:53
  Nem vagy bejelentkezve.

  Nekem is megvan az összes szám még:)

 • Denzo

  № #515 @ 2015-09-06 15:56
  Nem vagy bejelentkezve.

  Jó kis cikk, köszi! Előfizetni nem tudtam rá akkoriban, de a várható megjelenés környékén mindig rohantunk suli után az újságoshoz, hogy hátha... Emlékszem ahogy a haverokkal röhögtünk a levrovon, illetve a Törd. és a többiek vicces beszólásain. Viszont az írás végén található linkek nem működnek.

Nem vagy bejelentkezve :-(

Csak bejelentkezve tudsz hozzászólni a témához.

Jelentkezzen be, kapitány!