Első lépések az E:D Univerzumában

Első lépések az E:D Univerzumában

Üdv a fedélzeten!

Feltételezem, hogy sokaknak ismerősen cseng az Elite név. Vannak akik személyesen is megtapasztalhatták az 1984-ben megjelent első kiadás, hihetetlenül nagy sikerét. David Braben és Ian Bell korszakalkotó remekművét azóta is világszerte hatalmas elismerés övezi.

Ezennel a több részt is megért játék következő fejezetéhez érkeztünk, amely az Elite: Dangerous címet kapta (későbbiekben ED). Rövid bevezetőnk után rátérnék jelen cikkünk valódi tartalmára. Ez pedig az első lépésekről fog szólni, segítve az új, vagy éppen most ismerkedő játékostársainkat.

Mekkora a gépigénye az Elite: Dangerous-nek?

 • Lássuk, hogy hivatalosan mekkora a minimum gépigény:
  • Direct X 11
  • Quad Core CPU ( 4 x 2Ghz is a reasonable minimum)
  • 2 GB System RAM (more is always better)
  • DX 10 hardware GPU with 1GB video ram
  • Nvidia GTX 260 or ATI 4870HD
  • Internet connection
 • Támogatott operációs rendszerek
  • Windows 7.x
  • Windows 8.x

Úgy gondolom, hogy a mai kor követelményeihez mérten, kimondottan barátságos az ED hardverigénye. Viszonyításként beteszem a saját configomat is, hogy könnyebb legyen a döntés számotokra. Elég-e a gépetek, és ha igen, milyen beállításokra?

Alaplap: ASRock P67 Pro3 B3
CPU: INTEL Core i5-3470 3.20GHz
RAM: KINGSTON 8GB HyperX DDR3 1600MHz CL9 KIT
VGA: GAINWARD GTX760 Phantom 2GB
SSD: SAMSUNG 256GB SATA3 SSD 840 Pro
Monitor: LG 24EA53 IPS (1920×1080)

Ezzel a configgal Very High/High beállításokkal tudok folyamatosan játszani.

Szeretném megvásárolni a játékot, de nem tudom, hogy hol és minként juthatok hozzá?

Két lehetőségünk van a vásárlásra. Az ED online storeban és a Steamen keresztül tudjuk beszerezni a játékot.
Aki az ED online store mellet dönt, annak a következő teendői lesznek. Első lépésként létre kell hoznunk egy felhasználói fiókot az oldalon. Javaslom, hogy regisztrációnál kerüljük a hazai (freemail, indamail…) mail fiókok használatát. Ez azért is fontos, mert több alkalommal is fogunk kapni authentikációs kódot, melyet erre az email címre fognak elküldeni (ez egy biztonsági protokoll, ami már az első indításhoz is kelleni fog). Email és lakcímünk megadása után, szükségünk lesz egy bankkártya számra vagy paypal fiókra a vásárláshoz. Maga a vásárlás egyszerű és gyors.

Megvettem a játékot, de honnan tudom letölteni és telepíteni?

Sikeres fizetés után az ED storeban regisztrált fiókunkban, a My Downloadable Products fülön találjuk a megvásárolt játékot. Itt csak rá kell nyomni a Download ikonra és letöltődik a Client-Installer.exe.

Ezt kell elindítanunk a gépünkön és elkezdődik a kliens telepítése. Durván 4GB szabad helyre lesz szükségünk a jelenlegi méret alapján. Telepítés megvolt, jöhet az első indítás! Első alkalommal, miután beírtuk a mail címünket és jelszavunkat, kérni fognak tőlünk egy ellenőrző kódot (authentikációs kód). Ezt a kódot az ED-hez regisztrált mail fiókunkba küldik el. Innen kimásolva a kódot beilleszthetjük a megfelelő ablakba és ezzel végeztünk is az adminisztrációs procedúrákkal :)

Hurrá! Elindult a játék és most mivel kezdjek?

Ilyenkor nagy a késztetés bennünk, hogy egyből belevessük magunkat a játék sűrűjébe :-) Azt tanácsolom minden kezdő játékosnak, hogy szánjon egy kis időt a beépített Training funkcióra! Nagyon jól végigvezet minket az alapokon és a segítségével gyorsan elsajátíthatjuk a hajók irányítását, dokkolását vagy a harci manővereket. Mindeközben rádöbbenünk, hogy rengeteg általunk vezérelhető funkciójuk van a hajóknak. Ezen funkciók megfelelő használatához, szükségünk lesz az aktuális kontrollerünk testre szabásához is. Ezt főleg a joystick és hotas használóknak ajánlom a figyelmébe! Ez egy hosszadalmas folyamat lesz, mivel a kezdő beállításokat menet közben finomítani fogjuk még. Amíg a Training gyakorlatokat nyomjuk, addig semmi kárunk nem származik az esetleges kudarcokból! Egyszóval, ne sajnáljátok az időt az itt felsoroltakra! Ha elakadnátok a Training feladatokkal, ajánlom a youtube böngészését,  Elite: Dangerous  Training mission kulcsszavakkal. Ezen kívül szívesen válaszolunk a fórumon feltett kérdésekre is!

Játékmódok és lehetőségek

Megvagyunk a gyakorlással, jöhet az éles játék! :)

 • Nagyon leegyszerűsítve a jelenlegi játéklehetőségeink:
  • kereskedelem
  • küldetések
  • kalózkodás
  • fejvadászat
  • bányászat
  • felfedezés

Megemlítem még a Conflict zónákat (kb. PvP Arenának tekinthetők), ahol állandó harcok folynak. Open Playben játékosok és NPC-k egyaránt harcolnak ezekben a zónákban. Aki gyakorolni szeretné az űrharcot, annak ideális hely. Persze mindenki vegye számításba, hogy itt is kilőhetik a hajónkat!

 • A Start gomb megnyomása után az alábbi három lehetőség közül választhatunk:
  • Open Play (durván a world PvP-nek felel meg)
   Ebben a játékmódban látjuk a többi playert és az NPC hajókat is. Bárki bármit csinálhat, értem ezalatt a szabad lövöldözést is J Ha ahhoz van kedvünk, akkor megtámadhatunk minden hajót, legyen az valódi játékos, vagy NPC hajó. Persze ennek lesznek következményei is. A támadó fejére vérdíjat tűznek ki az ártatlan hajó kilövésért és Wanted státuszt kap. Minél több civil hajót semmisítünk meg, annál nagyobb lesz a vérdíj összege és egyre hírhedtebbek leszünk. Ez a játékstílus a kalózoknak ajánlott. Ha van kalóz, akkor természetesen van fejvadász is J
   A fejvadász játékosok a Wanted státuszú hajókat keresik, és ezek levadászásából szereznek bevételt. Minden kilőtt körözött hajó után megkapják a vérdíjat.
 • Private Group (ez a cooperative játék megfelelője)
  Abban az esetben, ha ezt a játékmódot választjuk, akkor CSAK a parti tagokkal és az NPC karakterekkel találkozunk. Más játékos nem tud belépni ebbe a játékba és nem is látjuk őket. Haveri társaságoknak ajánlott lehetőség, akik nyugiban szeretnék felfedezni a galaxist.
 • Solo (az itteni single player játékmód)
  Majdnem ugyanaz, mint a Private Group, csak itt magunk vagyunk az egész galaxisban az NPC játékosokkal. Nem fogunk találkozni valódi játékosokkal és ők se fognak látni minket. Ez az a játékmód, ahol van időnk kiismerni a minket körülvevő világot. Viszonylagos biztonságban tanulhatunk, gyakorolhatunk, amíg nekünk tetszik. Természetesen az NPC hajók azért itt is „szórakoztatni” fognak minket J

 Megvan az első hajóm! Milyen lehetőségeim vannak a játékban?

Az első hajónk egy Sidewinder lesz. Ez egy általános célú kezdőhajó. Aki még a megjelenés előtt megvette a Mercenary Edition kiadást, az kap még egy Eagle könnyűvadászt is kezdéskor. Ezt egy távolabbi rendszer állomásán találjátok meg. Hogy pontosan hol? Dokkoljatok be egy olyan állomásra, ahol van Shipyard és nyissátok meg a Ship Locations fület. Itt lesz bejegyezve, hogy melyik rendszerben parkol ez a bónusz Eagle. Keressétek ki a Galaxy mapon az itt feltüntetett rendszert és kattintsatok a System map ikonra. Az itt megnyíló ablakban már látni fogjátok, hogy pontosan melyik állomáson van a hajótok (kis kék hajó ikon jelzi).

Repülööök! Csak hogy szálljak le? Avagy a dokkolás rejtelmei

Minden esetben dokkolási engedélyt kell kérni, mielőtt nekiállunk a leszállásnak!

 • Ezt a következőképpen tehetjük meg (default bill. kiosztás esetén):
  • 1. Megnyomjuk az 1-es gombot a billentyűzeten. Ekkor felnyílik a bal oldali menü ablakunk.
  • 2. Itt kiválasztjuk a Contacts fület és kijelöljük az állomásunkat a listából.
  • 3. Amennyiben rajta van a kurzorunk, akkor nyomunk egy space billentyűt.
  • 4. Az ennek hatására felnyíló almenüből kiválasztjuk a Request Docking opciót, és itt is nyomunk  egy spacet.

Ezzel elment a dokkolási kérelmünk az állomás felé. Ha minden jól megy, akkor azonnal megkapjuk a dokkolási engedélyt. Ilyenkor a központi HUD felső részén, kék színnel megjelennek a dokkolási paramétereink. Hányas platformra szól és mennyi ideig érvényes még a leszállási engedélyünk.
Maximum 10 percünk van a dokkolásra. Ha kifutnánk az időből, akkor még előtte gyorsan el kell hagyni az állomást, mert nemes egyszerűséggel szétlőnek minket!

Mivel itt mindenki jól képzett pilóta, ezért ilyesmi fel se merül bennünk … :) Ott tartottunk, hogy megvan az engedélyünk és elkezdtük a leszállási folyamatot. Először is keressük meg a nekünk kiosztott platformot a számozás alapján. Ha rossz platformra kezdenénk leszállni, egyből jön a figyelmeztetés, hogy „tünés onnan”! Fontos megjegyezni még, hogy CSAK „menetirány” felől lehet leszállni! Magyarán nem mindegy, hogy melyik irányból kezdjük meg a leszállást! Közelítsük meg a számunkra kijelölt dokkolót és közben fokozatosan lassítsunk.

Elengedhetetlen művelet a futómű (Landing Gear) kiengedése! Ezt semmiképpen ne mulasszuk el! Amint a platform fölé érünk és elkezdünk ereszkedni, megjelenik egy célkereszt a központi kijelzőnkön. Az a lényeg, hogy a hajónkat a célkereszt közepébe navigáljuk. Ilyenkor már NAGYON lassan manőverezzünk! Segítségül kapunk egy hangjelzést, és kék színűre vált a célkeresztünk közepe, ha megfelelő pozícióban vagyunk. Ekkor csak le kell ereszteni a hajónkat, szép lassan. Szuperek voltunk, sikeresen dokkoltunk!

 • Landolás után három lehetőséggel szembesülünk:
  • Starport Services (itt intézhetjük üzleti ügyeinket az állomásokon)
  • Enter Hangar (az első pont lehetőségein felül itt tudjuk managelni a hajónkat)
  • Launch (ez az indulási parancs, amit ha kiadtunk, már nem tudjuk leállítani a folyamatot!)
   A Launch parancs kiadása után 5 percünk van elhagyni az állomást!

Állomáson belül vigyázzunk a többi hajóra, kerüljük az ütközéseket! Az állomások körül (és belül is) tűzszüneti zóna van! Ezeken a területeken nem ajánlott lövöldözni, mert hamar elfüstöl a hajónk :)

Az állomásokon tudunk:

tankolni, javítani, lőszert vásárolni, térképeket eladni-venni, új hajókat vásárolni, hajóink felszerelését módosítani, különféle küldetésekből válogatni, a piacokon árukat eladni-venni, büntetéseket kifizetni, vérdíjakat bezsebelni. Remélem nem felejtettem ki semmit :)

Vannak kisebb outpostok (állomások), ahol a felsorolt szolgáltatások közül csak néhány érhető el.

Segítség! Kilőtték a hajómat!

Nem kell kétségbeesni! Ebben a világban az ilyesmi előfordul :)

 • Mit tehetünk ilyenkor?
  • Kezdjük a legegyszerűbb esettel, amikor még csak a csupasz kezdőhajónk van. Nem költöttünk még egy kanyi vasat se a Sidewinderünkre és kilőtték, vagy egyéb okból megsemmisült. Ilyenkor a megjelenő képernyőn egyszerűen csak el kell fogadnunk, hogy visszakapjuk a kezdőhajónkat.
  • Ellenben mi van akkor, ha már költöttünk a hajónkra? Fejlettebb rendszereket vásároltunk, amik megnövelték az alaphajónk értékét. Ebben az esetben megkérdezi a program, hogy az alap kezdőhajót kéred vissza csupaszon, vagy az időközben felfejlesztett hajódat. Amennyiben az utóbbi lehetőséget választod, akkor jön a biztosítási díj megfizetése. Tételenként bejelölheted, hogy melyik modult szeretnéd visszakapni, illetve bejelölheted azt is, hogy a megsemmisült hajót az összes felszerelésével egyetemben kéred vissza.Ilyenkor látni fogod a biztosítási összeget, hogy pontosan mennyit kell fizetni az elvesztett hajódért. Ha rendelkezel annyi pénzzel, hogy kifizesd ezt az összeget, akkor semmi gondod. A baj akkor kezdődik, ha nincs elég pénzünk a biztosításra. Megpróbálhatjuk kikapcsolni az egyes modulokat a visszavásárlási listából és talán a hajónkat még visszaszerezhetjük, ha épp annyi pénzünk van. Amennyiben még a csupasz hajóra sem elég a pénzünk, akkor elbuktuk ezt a hajót és marad a jó öreg Sidewnder kezdőhajó, mint egyetlen választási lehetőségünk. Ez a jelenet elég megrázó tud lenni, ha egy felsőligás hajót veszítünk el így. De senkinek nem kell megijedni! Ki lehet védeni az ilyen helyzeteket! Mégpedig úgy, hogy mindig félreteszünk magunknak egy biztosítási pénzmagot. Hajónk jobb oldali paneljén, a Status fülön láthatjuk, hogy mennyi az aktuális visszavásárlási díja (Rebuy Cost) a hajónknak. A biztosítási díjak a hajónk érétkének kb. az 5- 10%-át teszik ki.A lényeg, hogy ennyi készpénzt mindig hagyjunk magunknál! Inkább ne töltsük tele áruval a hajónkat, de legyen meg a biztosítási pénzünk! Ha már szóba kerültek az árúk. Amikor egy hajót úgy lőnek ki (vagy semmisül meg), hogy tele a cargoja (raktere) áruval, akkor ezek a szállítmányok elvesznek. Az így elvesztett árukat a biztosítási díj sem fedezi! Ez tiszta veszteségként fog jelentkezni! Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az elvesztett hajóval nem bukjuk a pénzünket! A hajó megsemmisülése, nincs hatással a „pénztárcánkra”. Persze a biztosító majd megkopaszt egy kicsit, de ez nem olyan vésze általában J

Végére álljon itt egy-egy gyakorlati példa: Van egy Lakon Type 9 -es szállítóhajónk 220-as cargoval. Indulás előtt felvásárolunk annyi árut a piacon, hogy fullra megtelik a rakterünk. Ennek a rakománynak az értéke legyen 1.000.000 CR. Elindulunk a célállomásunkra, hogy szép haszonnal eladjuk a bevásárolt árukat. Útközben megtámadnak minket és kilövik a hajónkat. Azon kívül, hogy heveny agyvérzés kerülget minket és nem (tényleg nem :) ) akarjuk apró darabokra szétverni a gépünket, jön a kedves respawn képernyő. Kedvesen érdeklődik, hogy ugyan mit szeretnénk a továbbiakban csinálni? Kifizetjük a biztosítási díjat és kérjük vissza a T9-es hajónkat, vagy inkább a kezdő Sidewindert választjuk. Bárhogy is döntünk, az 1.000.000 CR értékű szállítmányunknak annyi! Elbuktuk az egészet.

Igyekeztem minden fontosabb részletet összeszedni a könnyebb kezdéshez. Amennyiben kihagytam valamit (szinte biztos :)), nyugodtan írjatok ránk a fórumon és minden tőlünk telhető megteszünk, hogy a segítségetekre lehessünk! Jó szórakozást és sok repült órát kívánok minden játékostársunknak!

Üdvözlettel:
Duvi

Információ a szerzőről

Duvi

Én vagyok a csapat átlagéletkorának a megrontója, mind a 48 évemmel :) Egy öreg nyomdász, akinek kimaradt az életéből az első Elite, pedig már volt gépem akkoriban. Szeretem a sci-fit és a Pc-s játékokat. Első gépem egy Intel DX4-es Pc volt......

Jelentkezzen be, kapitány!