Farkas Hub magyar kézben

Farkas Hub magyar kézben

EliteDangerous.HU: a Farkas Bertalanról elnevezett különleges Coriolis űrállomás a magyar közösség irányítása alatt

Az SSL Interstellar PLC elmúlt éve és a magyar közösség jövője az Elite Dangerous univerzumában

Az elmúlt hat évben az EliteDangerous.HU -t az Elite univerzumában képviselő SSL Interstellar PLC jelentős mérföldkőhöz ért 3307. (azaz 2021.) április hatodikán. Hetvenedik vezetése alatt álló rendszerében (a jelenlegi hetvenegyből) ugyanis egy győztes háború eredményeképpen irányítása alá került az első magyar űrhajósról elnevezett Farkas Hub. Farkas Bertalan “késői követőiként” nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a magyar közösség számára megszerezhettük az előtte tisztelgő állomást.

A nagy eseményt közösségi megmozdulásokkal is megünnepeljük az ED galaxisában, ugyanakkor jó alkalom ez arra is, hogy visszatekintsünk az SSL Interstellar PLC elmúlt bő évére és előre is tekintsünk az előttünk álló hónapokra és évekre.

Hat év hosszú idő, ami egy közösség számára mindig tartogat kihívásokat. Az Elite Dangerous folyamatos változásai is drámai mértékben átszabják rendszeresen az univerzumban végzett feladatainkat, néha a versenyfeltételeket és erőviszonyokat is. Amikor 3304-ben (azaz 2018-ban) meghirdettük a nagy sikerű Nagy Galaktikus Népszámlálást, az SSL hat kategóriában volt megkérdőjelezhetetlenül első az akkor 5923 játékos frakció között. Ennek az elsőségnek a megörökítése azért is fontos volt, mert a telítődő ED galaxisban, az SSL régiójában már kivétel nélkül megszerzett milliárdos rendszerek tükrében kérdéses volt, hogy a kiemelt helyeink megtarthatóak. Mindeközben maga a népszámlálás új versengést is indított a számunkra fontos területeken, mivel a versenytársaink is felismerték általa, hogy immár nem a terjeszkedés, hanem a célzott, szabályozott terjeszkedés a valós kihívás az Elite univerzumának frakciói számára.

Bár közeli célrendszerek nem maradtak, megmaradtak a számunkra legfontosabb dolgok: a magyar parancsnokok felkészültsége és elszántsága, az egyedülálló módszertanunk és információs hátterünk, a részvételünkkel létrejövő független Koalíció és a magyar közösség támogatása. Az SSL pedig fennállásának hatodik évében négy éve töretlenül a legtöbb milliárdos népességű rendszert irányító frakció és a Galaktikus Népszámlálás óta folyamatosan dobogós a legnagyobb népességet irányító frakciók versenyében.

Visszatekintés az elmúlt bő egy évre, az SSL új eredményei

Kihívások: változások

A frakciók, rendszerek és állomások sorsát és szabályait meghatározó háttérszimuláció folyamatos változása többször teljesen átformálta a játékos frakciók előtt álló kihívásokat. Az ED 2.0 verziója előtt már néhány küldetés is elindíthatta a konjunktúrát (boom state), ami hosszú időre kiütötte a leggondosabban előkészített terjeszkedést is. Ekkoriban csak a fejvadászatot tudtuk használni az SSL céljaira. A terjeszkedés nem volt irányítható és volt, hogy sikeres terjeszkedés után hetekig kellett keresni a megszerzett új rendszerünket közvetlen információ és külső adatbázisok, oldalak hiányában. Ekkor volt a terjeszkedés önmagában valóban kihívás.

A számos könnyítést hozó ED 2.0 után az SSL közössége úgy döntött, hogy nem a terjeszkedés, hanem a stabil és beszabályozható milliárdos rendszerek megszerzése a célja. Ekkor a még nem telített rendszereken keresztül a terjeszkedés irányítása volt a fő kihívás, valamint a továbbra is globális konfliktusok, háborúk megelőzése, amelyek továbbra is kiüthették a terjeszkedést. Az ED 3.0 a frakciókat érintő beavatkozások beszámítását szabta át többek között. A 3.3 után pedig a frakciók állapota már a rendszerre (és nem az összes rendszerükre) hat, megszüntetve ezzel számos stratégiai kihívást. Ezek helyébe azonban még több kihívás lépett.

Kihívások: a jelen

A terjeszkedés helyett immár a nem kívánt terjeszkedés megakadályozása okoz nehézséget. Ezt erősítette a kereskedelmi profitok és harci kifizetések megugrása is. A régiónk újabb kihívással került szembe, amikor a közepébe teleportált a kezdő régió, amit mára két irányból ölelünk át.
Kiemelt helyünk a frakciók versenyében is hatással van a mindennapokra. Vannak frakciók, akiknek segít a jobb pozícióért folytatott küzdelemben, ha bennünket lelassít. Más frakciók a megmaradt kevés nagyméretű rendszerek közül azokra vetettek szemet, amire mi is. Vannak frakciók és parancsnokok, akik kevesebb örömet leltek (SSL és koalíciós) hadi sikereinkben, mint mi, még ha kizárólag külső támadások által kiváltott védelmi célú műveletekben vettünk is részt. Rendszereink és terjeszkedéseink aláásása nem vált már ki meglepődést a napi elemzések során. A verseny élesebb, mint bármikor korábban.

Hogyan alkalmazkodunk?

Az SSL életének része a folyamatos alkalmazkodás és stratégiaváltás minden téren:
-a frakciót befolyásoló eszközök megválasztásától
-a rendszerek felkészítésének stratégiáján keresztül
-a folyamatos megfigyelés, rendszer-karbantartás és a terjeszkedések feladataiig.
Sosem voltak ugyanakkor olyan széleskörűek mind a napi feladatok (rendszer hűtés és karbantartás, nyomon követés és terjeszkedés), sem az alkalmazott eszközök, mint mostanság. A fejvadászat kizárólagos alkalmazása helyett ma a harci tevékenységekhez kell társuljon a kereskedelem, felfedezés, küldetések, alkalmazható a kutatás- mentéstől a fleet carrierekig számos eszköz, bevonhatóak lehetnek a megashipek és űrinstallációk, az undermine pedig akkor a leghatékonyabb, ha ötféle különböző eszközzel végezzük.

Az SSL birodalom alakulása az ED univerzumában az utóbbi évben

A Frontier Developments az Elite Dangerous öt éves jubileumát ünneplő megemlékezése indította az előző évet a háttérszimulációban. Ebben az SSL Interstellar PLC-ről a két legjelentősebb frakció egyikeként emlékeztek meg az általa irányított legnagyobb népességnek köszönhetően.

Az SSL növekedésének fenntartásához távoli népességi centrumokat kellett elérnünk. Távolit, mert a közelünkben már nem maradt szabad milliárdos rendszer. Centrumokat, mert egy több hónapos megközelítési manőver egy-egy rendszer elnyerése esetén hátrányt jelentene a kedvezőbb helyzetű térségekben működő frakciókkal szemben, akikhez több kevesebb lépésben elérhető közeli, nagy népességű rendszer található.

Az SSL ez évi legfontosabb terjeszkedési “csápján” 70- 90 fényévet kellett a legközelebbi népességi centrumhoz áthidalni expanziókkal. Ezen rendszereket 3 illetve 4, különösen hosszú távú és nehéz expanzióval kötöttük össze. A leghosszabb ezek között a bhodha – Zhang Yun expanzió volt, melynek távja közel 33 fényév volt. Ma már tipikusan nem feltölthető rendszereken keresztül kell utat választani a terjeszkedés során. Frakciókkal feltöltött rendszereken keresztül a terjeszkedési tartományban bárhova lehet terjeszkedni jól időzített terjeszkedéssel és a célrendszerből egy külsős frakció kivonásával. Cserébe a kiindulási és célrendszer körzetében a terjeszkedés és előkészítésének több, mint három hete alatt be kell fagyasztani minden veszélyes külső terjeszkedést (expanzió) vagy kivonulást (retreat). Ez a fent említett terjeszkedésnél azt jelentette, hogy 57 rendszerben kellett megakadályoznunk ez idő alatt minden expanziót és 64 rendszerben minden kivonulást, összesen 112 rendszert napi szinten nyomon követve a sajátjainkon kívül. E rendszerek nagy részét a régióban honos 18 játékos frakció irányítja ráadásul, köztük több a “mega” besorolású frakció. Ilyen feladatokat a nagy frakciók közül is elenyészően kevesen, a legnagyobbak és legszervezettebbek tudnak elvégezni. Az SSL -óriási erőfeszítésekkel- folyamatosan ilyen körülmények között és a riválisok undermine-ja mellett terjeszkedik. E terjeszkedési csáp feladatait a következő ábra mutatja be számszerűen.

Mindezek eredményeképpen -mint ahogy 2018-2019-ben egy Grom buborékot keresztezve találtunk növekedési csomópontot, fenntartva a dinamikánkat- 2020. január 1 óta további 47 milliárd fővel bővítettük az SSL népességét, egy bő év alatt másfélszeresére növelve a korábbi öt év eredményeképp irányításunk alá került népességet. (Ez összesen több, mint 2,5-szöröse a Galaktikus Népszámlálás alatt mért népességünknek.) A százmilliárd főt 3306. (2020.) március 30-án HIP 116436 kontrolljának átvételével léptük át.

Kiemelt műveletek

Mindeközben természetesen más kiemelt műveleteink voltak az SSL, többször a Théta Akadémia és az ELITEDANGEROUS.HU parancsnokainak részvételével: védelmi háborúk, részvétel a Koalíció védelmi műveleteiben.
Első Koalíciós védelmi műveletünk indulása előtt véget ért. Az erőszakos toborzó akcióiról elhíresült TFAS megtámadta a koalíció egyik kisebb társult tagját. Diplomáciánk a kezdeti trollkodás után sikerrel kecsegetett, de végül elutasították kezdeményezésünket. Miután a Koalíció frakciói részletes haditervvel álltak elő a TFAS minden rendszerére és készen álltak a védelmi műveletre, erről a TFAS tudomást szerezve végül visszatáncolt. Később (nem nyíltan) rendszeresen kellemetlenkedtek több Koalíciós frakcióval, de a társult frakciónk megmenekült.

Legnagyobb közös védelmi háborúnk azután tört ki, hogy a HAAX egy szerződés értelmezési vitát követően megtámadta a HIVE-ot a Plejádokban. Bár egy megtévesztőnek szánt szerződés rosszhiszemű alkalmazásába bonyolódtak bele, bíztak a parancsnokaik és támogatóik erejében. (A Koalíció sosem támasztott feltételeket a későbbi háború befejezésére, csak a támadás abbahagyását az ellenfél részéről.)  A kitört háborúban az SSL a legfontosabb hadszíntérnek bizonyuló HIP 17694 koordinálását kapta meg. A HAAX folyamatosan mozgósított: először az ausztrál frakciók szövetségét, majd Alliance szabadcsapatokat. A rendszer irányítását 8+4 nap alatt vesztették el így is, a 23. napon pedig eltávolítottuk a HAAX-ot és szövetségeseit a rendszerből. A megtört HAAX néhány héten belül minden rendszeréből távozott, inkább, minthogy vállalják a békét a HIVE-al. Végül ismét béke lett a Plejádokban és folytatódhatott a védelem a Thargoid támadással szemben. A sikeres akcióról Sir Charles parancsnoktársunk posztert is tervezett, melyet a részvevő SSL parancsnokok megkaptak tőle papíron is ajándékba.

Később az Archon PowerPlay támadta meg a koalíciós Dukes of Mikunnt parancsnokai és drónjai mozgósításával, miközben a Mikunn a legnagyobb esélyese volt annak, hogy frakcióként elsőként érje el a 100 rendszer irányítását a Galaxisban. Az SSL az egyik kulcsrendszer stabilizálásával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a háború közepette is sikerült kivívni ezt az elsőséget. Ennél is fontosabb, hogy belátva az elhúzódó háború fenntarthatatlanságát a Archon adminisztráció békét kötött koalíciós partnerünkkel.

Az SSL-t is rendszeresen érték támadások főként terjeszkedések megakadályozására, de sokszor a rendszereinek kontrolljáért, állomásaiért vívott háborúiban is. Nem volt ez alól kivétel a 71. rendszerünkért vívott háború, melyben a mozgósítást megelőzően, de jelentős leadások mellett két napi fordulót veszítettünk. Az SSL és a Théta Akadémia parancsnokai azonban mozgósítást követően fordítottak a hadihelyzeten, és bár az ellenfél is erősített, a következő négy napon megnyerte a küzdelmeket, végül a rendszer irányítását.

A következőkkel értékeltük a győzelmet:

“Az SSL számára természetesen több szempontból is fontos volt a háború. A győzelemmel megszereztük 71. rendszerünk felett az irányítást. Átvettük az Arkwright állomást, így végre nagy hajók befogadására alkalmas űrállomásunk is van a rendszerben, amelyen a többi frakció reputációjától függetlenül tudunk leszállni, harcolni, kereskedelemmel és explo adatokkal erősíteni az SSL-t. Arkwright a 150. állomásunk, stratégiai jelentőséggel és jubileumi értékkel. HIP 82851 négy milliárd lakójával megerősítettük kiemelt helyünket a legnépesebb frakciók között és a legtöbb milliárdos rendszert irányító frakcióként is. A rendszer ezen felül stratégiai terjeszkedési mag, a betelt magterületünkkel szemben ennek környékén találhatók még játékos- vagy nem kompatibilis powerplay frakciót nem tartalmazó rendszerek. A legfontosabb eredmény azonban nem is ezek között keresendő. Sikerült ismételten bebizonyítani az erőnket időről időre próbára tévő orosz frakciószövetségnek, hogy továbbra sem engedhetik meg maguknak az SSL megtámadását. Ők azon igen kevés csoportok egyike, amelyek méretüknél, játékos bázisuknál és szervezettségüknél fogva valós veszélyt jelenthetnek az SSL-re. Most megbizonyosodhattak arról, hogy a legyőzhető ellenfeleket továbbra is másfelé kell keresniük. Gratulálok tehát az Akadémia és az SSL összes parancsnokának: sikerült ismét bebizonyítani, hogy objektív mércével mérve és minden szempontból továbbra is a legnagyobb BGS erők közé tartozunk. Ehhez minden egyes hozzájárulás, minden combat zone, minden BH bond nélkülözhetetlen volt a háború során. Köszönet értük!”

A Théta Akadémia

Az ELITEDANGEROUS.HU közösség szempontjából nagy jelentőségű esemény volt a Théta Akadémia indulása. Ennek köszönhetően kezdők és haladók, konzolosok és PC-s parancsnokok egyaránt csatlakozhatnak az ed.hu és a Koalíció műveleteihez, saját tempójukban ismerkedhetnek a háttérszimulációval.

Az ELITEDANGEROUS.HU, a Théta Akadémia és az SSL Interstellar PLC tehát továbbra is a Galaxis egyik meghatározó erejeként formálja tovább a Tejútrendszer lakott buborékját és elismert közössége az Elite Dangerous továbbra is bővülő családjának. Az ED univerzumában továbbra is minden változik -elég csak az Odyssey várható érkezésére gondolni a perzisztens ED galaxisba- de bárhogy is alakul a jövő, a magyar ED.HU közösség abban fontos szerepet játszik majd. Az elkövetkező napok a Farkas Hub-ot környező ünnepségekkel telnek majd és a jövőre vonatkozó hírekre és bejelentésekre lehet számítani. Ha az Odyssey befut, akkor “személyesen” is találkozunk majd a Farkas Hub-on.

Ad Astra Per Aspera!

Nem vagy bejelentkezve :-(

Csak bejelentkezve tudsz hozzászólni a témához.

Jelentkezzen be, kapitány!