Sons of Seven Lords krónikák II. rész

Sons of Seven Lords krónikák II. rész

Frigaha rendszer, Onizuka Landing

A karcsú, szőke nő fáradtan dörzsölte meg halántékát. Órák óta keresett a Braben Központi Adattár végtelennek tűnő gyűjteményében, eredmény nélkül. Ahogy az elmúlt hetekben szinte minden nap, ma is rácsatlakozott a neurális hálózatra és megpróbált a keresett információk nyomára bukkanni. Bár az Adattár – megalkotói szándékának megfelelően – feltörhetetlen, meghamisíthatatlan forrása volt elkészítésétől, 2028-tól kezdve az emberiség történetének, a mindenkori vezetők sajnos módot találtak az információk eltorzítására. Korábban csak a kiválasztottak használhatták, ezért meglehetősen könnyű volt a kényelmetlen adatok elhallgatása. Mióta a Braben Központi Adattár-hoz való hozzáférés minden polgár számára alapvető emberi jog, a kormányzati ügynökségek a neurális interface szoftverébe építik azokat a szűrőket, melyek bizonyos adatokra kereséskor riasztanak és meghamisítják az Adattár számára továbbított kulcsszavakat.

Eva Földes nagyon is jól ismerte a rendszer működését. Kitűnő eredménnyel végzett egy neves egyetem informatikai szakán, majd saját kibervédelmi céget alapított. Néhány év alatt komoly hírnévre tett szert, majd váratlanul eladta cégét és visszavonult. Saját hajót vásárolt – meglepő módon egy Asp-ot – majd bejárta a fél galaxist. Látszólag csak a creditjeit szórta, valójában egy legenda nyomába eredt.

ASP

Visszacsatlakozott a hálózatba, és ezredszerre is feltette kérdéseit. A Hét Vezér kulcsszavakra újra csak a réges-régi legenda került elő egy elfeledett nép vándorlásáról és letelepedéséről. Ám a kavargó adathalmazban felvillant egy olyan kifejezés, ami eddig sehol máshol: Göncöl. Újabb keresést indított, majd rádöbbent: megtalálta!

Az Onizuka Landing állomás lakói többségében alacsony, fekete hajú emberek. Közöttük sietett hajója felé a szőke hajú Eva. Egy férfi váratlanul elé lépett, ezért irányt kellett változtatnia. Ekkor pillantotta meg szeme sarkából a magas, barna férfit. Sétára váltott, bement néhány üzletbe, de újra meg újra kiszúrta követőjét. A forgalmas folyosókon végül úgy tűnt, sikerült leráznia, ezért visszatért hajójához. Azonnal felszállási engedélyt kért, és hamarosan már úton is volt úti célja felé.

Bast rendszer, Hart állomás

– Amikor azt mondtad, hozol néhány kis csomagot, én uzsonnás kosárra gondoltam és pár üveg finom borra – cmdr. Macy látszólag mérgesen nézett dr. Hartra, miközben a rakodógépek az utolsó tonnányi orvosi felszerelést is elhelyezték a Turulclaw rakterében.
– Nagy baj, ha ruha nélkül fogunk úszni, mert fürdőruha nem fért el? Kérdezett vissza a doktornő, és mire az elképedt pilóta válaszolhatott volna, fürgén beszállt a hajóba.
– Ha valaki a következő két standard hét alatt vissza meri hívni a dokit, azt a hajóm után kötözöm és megkerülöm vele az állomást – kiáltotta végül a holovevők felé, és célba vette a pilótafülkét.

Titkos koordináták, mélyűr

Eva a riasztó éles visítására ébredt. Szinte ki sem nyithatta szemét, mikor a hajó rázkódni kezdett. – Interdiction detected – közölte teljesen feleslegesen a hajó komputere. Mire az FSD hajtómű által generált energiamező összeomlott és a hajó kizuhant supercruise módból, Eva már a pilótaülésben ült, szorosan bekötve.

A Cobra MK IV harci gép azonnal támadásba lendült. Lézerei több megajoule energiával terhelték az ASP pajzsát, majd a fedélzeti gépágyúk következtek. A robbanó lövedékek azonban nem érték el a hajótestet, mert az ASP pajzsa még kitartott. A Cobra valamivel gyorsabb és jóval fürgébb volt az ASP-nél. Újra lecsapott, lézerei azonban még most sem bírtak a célpont pajzsával. Váratlanul két kis tárgy vált le a hajóról és szédítő sebességgel a nagyobb hajó felé száguldott.

Missile launch detected – a fedélzeti számítógép ismét feleslegesen jártatta a csipogóját, mert Eva már aktiválta is a hajó csalivető rendszerét. A hajó mögött kiszórt tucatnyi csali megzavarta a közeledő rakéták célkövető rendszerét, így ártalmatlanul suhantak el a hajótest mellett.

A Cobra újra célra fordult. Ezúttal célpontja mögött maradt, folyamatosan tüzelt lézereiből. Az ASP pajzsa az utolsókat rúgta, amikor Eva keze lecsapott a repülésstabilizáló rendszert felülbíráló kapcsolóra. – Flight assist off – közölte egyhangúan a komputer, de a kellemes női hangot elnyomta a forgógépágyúkat felpörgető motorok sivítása. Eva – miközben a hajója az eredeti irányban száguldott tovább – 180 fokkal elforgatta tengelye körül az ASP-ot, miközben aktiválta a hajó összes fegyverét. Az ASP eredetileg felderítő hajó, de számos példányt – az övéhez hasonlóan – komoly fegyverzettel szereltek fel. Mire a Cobrát vezető magas, barna férfi rádöbbent, hogy mekkora hibát követett el, leváltak a pajzsai. Kétségbeesett kitérő manőverbe kezdett, de ezzel már elkésett. Egy újabb sorozat a gépágyúkból, és a hajója lángoló roncskupaccá változott. Pár perc múlva elfogyott a fedélzeti vésztartályokban tárolt oxigén, és a hajó eltűnt az űr hideg sötétjében. Eva ellenőrizte a nagy távolságú szkennert. Nem látott új célpontot, így folytatta hosszú utazását eredeti célja felé.

Munfayl rendszer, mélyűr

Az elmúlt hónapokban sok minden megváltozott a Munfayl és a közeli Bast rendszerekben. Korábban több, egymással vetélkedő csoport küzdött az irányításért. A Bast rendszerben kitört járvány végül megmutatta, hogy egyikük sem képes a helyzet kezelésére. A váratlanul megérkező SSL frakció végül egyesítette a marakodó csoportokat, megsemmisítette a fosztogató kalóz csoportokat és sikeresen megfékezte a járványt. Az eltelt rövid idő alatt mindkét rendszerben megélénkült a kereskedelem, felvirágzott a gazdaság és lakóik máris új aranykorként tekintették az előttük álló időre.

Az SSL frakció parancsnokai a Kék Duna fedélzetén gyűltek össze. Néhány órája kódolt adás érkezett Eva Földes hajójáról. Az üzenet tartalmát kívülállók akkor sem érthették volna meg, ha sikerül feltörniük, hiszen egy elfeledett nyelven íródott. Elfeledett, de nem az SSL tagjai számára. Az üzenet fontosságára való tekintettel azonnali tanácskozást hívtak össze.

Cmdr. Dui elindította a felvételt:

– Aki nem ismerne fel, a nevem Eva Földes, – a fiatal nő elmosolyodott, majd a galaktikus sztenderd nyelvről átváltva folytatta – önök hozzám hasonlóan, egy ősi nép leszármazottjai, és még mindig beszélik ezt a nyelvet. Ha megengedik, egy rövid történelem leckével kezdem. A Föld túlnépesedésének idején még számos nemzetállam létezett a bolygón. A nemzet, ha nem tudnák, az azonos területen – úgynevezett államban – élő, közös nyelven beszélő emberek csoportja volt. Amikor az első FSD hajtóművet megépítette Laszlo Adam, és megindult a galaxis felderítésének első hulláma, a hálás emberiség egy földhöz hasonló bolygót ajándékozott a magyarok számára. A Göncölszekér nevű terraformáló űrhajó útnak indítása után közel ötven évig építették a hét hatalmas telepes űrhajót, mindegyiket a mítoszok egyik honfoglaló vezéréről neveztek el. A galaxisban dúló háborúk során ez a történet feledésbe merült. Mi mindannyian erről a bolygóról származunk, bár őseink több száz éve vándorolnak a csillagok között. Sokan viseljük ezt a medált – vékony láncon függő szögletes medált mutatott fel – de a rajta lévő szimbólum jelentését már szinte mindenki elfelejtette. Nos – a hét pont az Ursa Major csillagkép hét legfényesebb csillagából álló Göncölszekér csillagkép, a hét telepes hajó és végső soron a hét vezér szimbóluma.

– De nem ezért rabolom az idejüket. Sikerült megtalálnom azt a bolygórendszert, ahová az említett hajók indultak. Az ott élők tudnak magukról, és most nagy szükségük van minden pilótára. Nagy dolgok vannak készülőben, de maguknak kell eldönteniük, részt vesznek-e bennük?

Nem kell azonnal döntenünk – jelentette ki cmdr. Flynth. Sok hajónk úton van, néhányan a jól megérdemelt pihenőjüket töltik. De ha döntést hozunk, annak egységesnek kell lennie. Értesítsék társaikat, és továbbítsák számukra a felvételt.

Bast rendszer, a Hart állomás közelében

– Doki, nem fog hiányozni az örökséged? – cmdr. Macy folyamatosan azzal ugratta a doktornőt, hogy az állomás alapítóinak leszármazottjaként komoly vagyonnal rendelkezik.
– Ezerszer elmagyaráztam, hogy… – kezdte a nő, de észrevette, hogy Macy parancsnok kivételesen komolyan gondolta a kérdést. Lágyabban folytatta – ez nem az én örökségem. Orvos vagyok, nem állomásfőnök vagy kereskedő.
– Ha velem tart, talán soha nem tér ide vissza. Készen áll a nagy kalandra, dr. Hart?
– Már mondtam, szólíts a nevemen. Talán nem tetszik a Sandra?
– Nagyon is illik hozzád – cmdr Macy befejezte a navcomp programozását. Célpont: Alpha rendszer.
Dr. Hart kíváncsian nézte a képernyőn kirajzolódó útvonalat.
– Hová is megyünk?
– Ha minden jól megy, hazatérünk.

SSL Turulclaw

 

Jelentkezzen be, kapitány!